در بیشتر آپارتمان های مسکونی ایران، متاسفانه فقط از یک کنتور آب در محل ورودی ساختمان استفاده می شود. استفاده از تنها یک کنتور آب همیشه منجر به بروز مشکلات متعددی میان اهالی آپارتمان می شود. اهالی آپارتمان در بیشتر موارد، برحسب تعداد نفراتی که در هر واحد ساکن هستند، هزینه آب بها را محاسبه می کنند.
این روش محاسبه میزان مصرف واقعی هر کدام از واحدها را نشان نخواهد دارد. برای مثال میزان مصرف آب یک واحد دونفره ممکن است معادل یک خانواده شش نفره باشد. بنابراین این روش قدیمی محاسبه هزینه آب بها عدالت و انصاف را رعایت نمی کند.
برای حل این مشکل می توان از انواع کنتورهای آب آپارتمانی استفاده کرد. با این نصب این کنتورها در ورودی هر کدام از واحدهای آپارتمانی، می توانید میزان مصرف واقعی هر واحد را مشاهده کنید.
در این روش، هر واحد متناسب با میزان آبی که مصرف کرده است، هزینه پرداخت خواهد کرد. کنتور آب آپارتمانی اندازه ای کوچک دارد و نصب آن در قسمت ورود لوله آب به داخل هر واحد، به آسانی انجام می گیرد.
اجزای کنتور آب اپارتمانی
کنتور آب میزان آب عبوری از یک لوله را اندازه گیری می کند و سپس عدد را برحسب استانداردها نمایش می دهد. یک کنتور آب آپارتمانی از سه بخش مهم تشکیل شده است.
1) بخش اندازه گیری حجم آب: این واحد وظیفه مشخص کردن میزان آب عبوری از کنتور را دارد. این بخش با مکانیزم های مختلفی مانند اندازه گیری دبی، حجم، وزن یا سرعت آب عبوری، میزان دقیق آب مصرف شده را مشخص می کند. نتیجه به دست آمده به سیگنال های قابل شمارش تبدیل می شود.
2) بخش شمارنده: این قسمت واحد های آب عبوری از کنتور را شمارش می کند. سیگنال الکترونیکی یا مکانیکی از بخش اندازه گیری به این بخش فرستاده می شود.
3) بخش نمایشگر: هر کنتور یک نمایشگر برای دیدن میزان آب مصرف شده دارد.
انواع کنتور اب آپارتمانی
پس از کسب اطلاعاتی درباره کنتور آب آپارتمانی و اجزای آن، بهتر است با طبقه بندی این کنتورها آشنا شویم. کنتورها به دو نوع دیجیتال و آنالوگ دسته بندی می شوند که واحد اندازه گیری هر کنتور متفاوت است.
کنتور آب اپارتمانی آنالوگ
در این کنتورها، یک پیمانه برای هر واحد آب تعریف شده است. با توجه به تعداد پیمانه ها، میزان آب عبوری اندازه گیری می شود. کنتور آب آپارتمانی آنالوگ در دو مدل تک فاز و دو فار در بازار موجود است. در گذشته از این نوع کنتورها استفاده های فراوانی می شد. ولی اکنون کنتور آنالوگ به عنوان کنتور فرعی مورد استفاده قرار نمی گیرد.
کنتور آب آپارتمانی دیجیتال
این کنتورها بر مبنای سنسورهای تعبیه شده در آن عمل می کنند. سنسورها مقدار آب عبوری را به صورت مستمر محاسبه می کنند و دقت محاسباتی بیشتری از کنتورهای آنالوگ دارند. این نوع کنتور، پالس های الکتریکی را به بخش ثبت کننده اطلاعات کنتور می فرستد و براساس فرمول های تعیین شده در هنگام تولید دستگاه، محاسبه را شروع می کند.
این کنتورها در صنعت نیز استفاده می شود. ولی آپارتمان های مسکونی اصلی ترین مصرف کننده این نوع کنتور آب آپارتمانی هستند.
کنتور فرعی آب آلتروسونیک یکی از پرکاربردترین انواع کنتور آب اپارتمانی دیجیتال در آپارتمان ها است. این کنتور با ارسال و دریافت امواج صوتی، میزان آب مصرفی را محاسبه می کند. با استفاده از کنتورها می توان دبی، سرعت و دمای آب عبوری را نیز کنترل کرد.
این نوع کنتور در دو مدل ساخته می شوند. مدل اول در درون لوله کار گذاشته می شود و مدل دوم که خارج از لوله قرار داده می شود. نوع دوم با جریان آب به صورت مستقیم در تماس نیست. این ویژگی یک مزیت بسیار مهم است. زیرا کنتور به دلیل عدم تماس با آب با مشکلاتی مانند خوردگی اجزا روبرو نخواهد شد.
سخن آخر
استفاده از کنتور آب آپارتمانی در ساختمان های مختلف، از نظر قانونی هیچ منعی ندارد. قیمت پایین آب بها ممکن است صاحبان واحدهای مسکونی را به خرید کنتورهای فرعی ترغیب نکند. ولی روزی هزینه های مصرف آب به دلیل هدفمندسازی یارانه ها افزایش خواهد یافت.
در این مقاله، با کنتور اب اپارتمانی و انواع آن آشنا شدیم. شرکت نیرو ارکان کارون یکی از بهترین شرکت های تولید کننده کنتور اب آپارتمانی در ایران به شمار می رود که در زمینه تامین تجهیزات ابزار دقیق، طراحی و مشاوره پروژه های آب کشور فعالیت گسترده دارد.
اگر قصد خرید کنتور آب آپارتمانی برای مجتمع آپارتمانی یا ساختمان صنعتی خود دارید، حتما با کارشناسان مجرب نیرو ارکان کارون با شماره تلفن های 88363903-021 و 88596812-021 تماس بگیرید.